Barbara Driessen
Inheemse/Natuurreligies (Amerika/sjamanisme)
datum wordt spoedig bekend
Als kind al volgde ik vol belangstelling de processen in de natuur. Ik groeide op tussen weiland en natuurgebied. In mijn jeugd werd ik geraakt door rituelen, vooral overgangsrituelen die een nieuwe fase inluiden. Na studies, als basis o.a. psychologie en creatieve therapie, werd ik meer en meer getrokken naar natuurreligies. Ik ontdekte hoe gelukkig ik werd in verbinding met de natuur en ging op zoek naar bronnen. In het sjamanisme vond ik de bron die mijn levenspad voedt. Ik bezocht gebieden waar oorspronkelijke verbindingen waren (o.a. de Maya’s/Mexico en de Hopi/Amerika), werd ingewijd in het sjamanisme en in de leer van het medicijnwiel. Hoewel de oude vorm van sjamanisme met de tijd is veranderd in Neo sjamanisme, zijn de wetten van het medicijnwiel onveranderd. In boeken en lezingen geef ik de wetten van het medicijnwiel door.
Barbara is psychotherpeute, werkt internationaal en begeleidt mensen in veranderings-processen, zowel groepsgewijs als individueel. Daarnaast is ze schrijfster van diverse boeken over zingeving. Haar levensmotto is vanuit de aandacht in het nu liefdevol terugkijken en hoopvol vooruitblikken. Daarbij zijn humor, verbondenheid, speelse diepgang en uitdaging tot creatie wezenlijk belangrijk.
Met respect voor de bron zullen oude wijsheden tijdens de workshops aandacht krijgen op de spirituele weg tot verbinding met jezelf, je omgeving en het universum.
Marian Markelo
aka Okomfo Nana Efua
Winti & ons slavernijverleden
datum wordt spoedig bekend
Ik ben leraar verpleegkunde en al 35 jaar ingewijd als wintigeestelijke. Ik ben Okomfo Nana Efua; Okomfo is een woord uit het Twi en betekent Priester. Nana is de aanspreektitel en Efua is de naam voor een vrouw die op vrijdag is geboren. Ik bied geestelijke bijstand op basis van de Winti filosofie, die als basisuitgangspunten reinheid en respect voor elke levensvorm in de natuur hoog in het vaandel draagt. In de dagelijkse uitvoering beweeg ik mee met het leven zoals het zich aan mij/ons voordoet. Educatie over het erfgoed van de Afrikaanse mens is mijn levenswerk. Ik ben bestuurder bij diverse organisaties en het meest bekend bij het NINSEE, van waaruit ik op 1 juli bij de nationale herdenking in het Oosterpark in Amsterdam het plengoffer ritueel uitvoer.
Rawie Sewnath
Hindoeïsme datum wordt spoedig bekend
Rawie heeft Theology and Religious Studies, uitstroomrichting Spiritual Care gevolgd aan de VU. Daarna heeft hij de postacademische ambtsopleiding Hindu Spiritual Care eveneens aan de VU gevolgd. Hij is geestelijk verzorger/spiritual counselor in de ouderenzorg en in de 1e lijn. Vanuit zijn eigen praktijk (www.samatma.nl) adviseert hij organisaties over interculturele vraagstukken. Hoewel hij weinig met cijfers heeft (in financieel-economische zin) duidt hij met plezier iemands geboortedatum omdat hij ook numeroloog is. Als meditatiedocent (inclusief klankschalenmeditatie) heeft hij een SKGV-geaccrediteerde cursus/opleiding ontwikkeld waarin hij de meditatiefilosofie vanuit oosters en westers perspectief behandelt.
Hij houdt van taalgrappen en zijn favoriete vakantiebestemmingen zijn Nepal en Suriname. En hij doet actief mee met de interreligieuze dialoog waarin hij - soms scherp - verbinding zoekt langs de weg van de verschillen en niet alleen langs de weg van overeenkomsten. Zijn motto daarbij: 'hoe groter de kloof, des te mooiere bruggen je kunt bouwen'😉.
Paula en Frank Spronk
Advaita Vedanta
datum wordt spoedig bekend
Paula en Frank Spronk faciliteren al vele jaren Advaita Vedanta studiegroepen in het Engels en Nederlands. Advaita Vedanta is een universele levensfilosofie. Het is een onafhankelijk gedachtengoed, dat mensen van allerlei religieuze achtergronden kan inspireren hun leven te verdiepen, dat antwoord geeft op allerlei vragen, dat de horizon voor een ieder verruimd en uiteindelijk vervaagd in het licht van een tijdloze wijsheid.
Frank en Paula zijn beiden leerling van Swami Chinmayananda, de stichter van de wereldwijde non-profit organisatie genaamd Chinmaya Mission. Swami Chinmayananda was een leraar in de Shankara traditie. Hij doceerde gebruik makend van de oude Vedanta teksten zoals de Bhagavad Geeta en de Upanishads.
Paula, werkend in de sociale sector en Frank, muziekdocent, ontmoeten elkaar in 1984 bij een van de seminars van Swami Chinmayananda in Zwitserland. Zij traden in het huwelijk, een samenzijn met Vedanta als rode draad. Beiden hebben over de hele wereld vele Vedanta seminars bijgewoond. Advaita, de leer van 'Het Éne zonder het Tweede', is het zonlicht in huize Spronk.
Paula deed in 1985 de driejarige opleiding als Vedanta-lerares in Mumbai.
Frank ontmoette Swami Chinmayananda voor het eerst in 1976 in Zürich. Onlangs kwam van hem een boek uit met als titel 'Druppels' uitgegeven door Van Warven. Een poëtisch boek ter inspiratie voor de Vedanta geïnteresseerden. Het verscheen bij Amazon in het Engels als ebook.
Naast de tekststudie en -interpretatie geven zij begeleide meditatie en organiseren weekend-retreats. In 2012 organiseerden zij in Vught een groot internationaal driedaags Vedanta seminar met als spreker de Swami Tejomayananda.
Lama Karma Tsultrim Chezom (Ria Bello)
བླ་མ་ཀརྨ་ཚུལ་ཁྲིམས་ཆོས་འཛོམས
Tibetaans Boeddhisme
28 januari 2023 (onder voorbehoud)
In Vorstenbosch leid ik Tibetaans Boeddhistisch Centrum Karma Eusel Ling, dat onder geestelijke inspiratie van Lama Karta Rinpoche (23-2-2013†) is opgericht door mij en Guus van der Valk. Het centrum werd ingewijd door Lama Karta in het jaar 2000. De naam Eusel Ling betekent Tuin van het Heldere Licht.
Lama Karta was mijn Geestelijk inspirator, mijn Leraar, vader en moeder tegelijkertijd. In 2004 gaf Lama mij, naast mijn boeddhistische naam, met veel toewijding de naam Lama. Hij ging ervan uit dat de lering en boeddhistische lessen met zijn toestemming vanuit liefde en respect zouden worden voortgezet. Zijn wens was deze volledige naam te dragen: Lama Karma Tsultrim Chezom, maar uit bescheidenheid ben ik gebleven die ik ben.
In 2013 overleed Lama Karta. Kort daarna werd door Lama Zeupa en Lama Tashi Nyima, vanuit de Geest van Lama Karta, aan ons zijn wens overgedragen de Tibetaans boeddhistische leringen door te zetten. Mijn hart was verwonderd en blij. Diep van binnen vond ik dit ook een hele verantwoordelijkheid om op mij te nemen. Zodoende spraken we tijdens een audiëntie met Drupen Lama Lorang, een oud leraar van Lama Karta, die mij - na het afleggen van een gelofte - de Dangche en Zen gaf om te dragen (lama kledij). Dit draag ik nu met veel liefde en respect, met een heel groot hart naar Lama Zeupa en Lama Tashi Nyima en als eerste mijn Geestelijke Leraar Venerabele Lama Karta Rinpoche.
Hans d'Achard & Joost Vriens
Toegepast Zen Boeddhisme
Zondag 29 januari 2023 (onder voorbehoud)
Over Hans d'Achard
Vader van twee volwassen dochters en sinds 2021 grootvader van een kleinzoon.
Een leven lange fascinatie voor de natuur en de mens heeft mij geleid langs een opleiding Toegepaste Natuurkunde, studie naar Elementaire deeltjes en een voortdurende interesse in oorsprong verhalen. In religieuze zin heb ik me met name verdiept in het Christendom en Zen Boeddhisme. In al deze velden van aandacht liggen filosofie en spiritualiteit voor mij dicht bij elkaar.
Gedurende meer dan 35 jaar werkzaamheid in HighTech bedrijven als architect was een groot deel van mijn aandacht voor de samenwerking tussen mensen. Naar aanleiding hiervan heb ik, onder andere, 6 jaar parttime college gegeven aan de Universiteit Eindhoven. Het welzijn, de psychologie en het samenkomen van mensen zijn daarmee een onderliggend en drijvend thema.
Naast mijn werk in de HighTech industrie heb ik in 2007 het initiatief genomen voor een meditatie groep gebaseerd op de inzichten en beoefening van Thich Nhat Hanh. (Mahayana, YogaCara school, Zen). Om te verdiepen en ontwikkelen heb ik over de afgelopen 16 jaren, zo vaak als kon, aan retraites bij Thich Nhat Hanh deelgenomen en sinds 2010 bij Cuong Lu, die door hem is opgeleid. Bij Cuong Lu heb ik eveneens een opleiding Boeddhistische Psychologie gevolgd en ben ik actief in het Instituut voor Boeddhistische Psychologie dat door hem is opgezet: Mind Only.
In eerder genoemde meditatie gemeenschap (Sangha) in Eindhoven geef ik inleidingen in de Dharma en leid ik, afwisselend met onder andere Joost, de meditaties. Daarnaast ben ik co-trainer bij opleidingen en ben ik beschikbaar voor één op één counselling, met name op het gebied van identiteitsontwikkeling en richting vinden in het leven. Mijn vrije tijd besteed ik met familie en vrienden in de natuur, met kunst, muziek en zeilen.
Over Joost Vriens
Al op jonge leeftijd was ik heel nieuwsgierig naar zingeving. Waarom zit de wereld in elkaar zoals die in elkaar zit? Waarom ben ik hier? Ik heb dat vorm gegeven door de lerarenopleiding levensbeschouwing en geschiedenis te volgen. Ik ben nu werkzaam als docent en begeleider op een mbo-school in de sector Welzijn. Daar richt ik me vooral op het toepassen van mindfulness in het onderwijs en het versterken van zingeving.
Ik zie mijn kinderen, die een volwassen leeftijd hebben bereikt op hun eigen manier een weg zoeken in deze maatschappij. Die maatschappij heeft behoefte aan een spiegel, aan bezinning en aan mensen die een bijdrage willen leveren vanuit een eigen bron.
Ik was thuis in het Christendom en Soefisme, nu heb ik mijn thuis gevonden in het Boeddhisme. Ik oefen in de traditie van Plum Village, Thich Nhat Hanh. Een van mijn aandachtspunten is de verbondenheid tussen ‘leer’ en ‘leven’: inzichten zijn als een rivier die stroomt. Vernieuwing komt door vragen die het leven stelt.
Sinds 2016 maak ik deel uit van de Sangha Universiteit Eindhoven, de laatste jaren ook als begeleider. Ik neem deel aan een initiatief om een Sangha voor onderwijsgevenden op te zetten.
Rev. Chani Getter
Jodendom
vrijdag 17 tot en met zondag 19 maart 2023
(onder voorbehoud, wordt mogelijk het weekend van 30 september 2023
(uit de VS, dus voertaal Engels)
Chani Getter is maatschappelijk werkster en een ingewijd interreligieus voorganger die is opgegroeid in een chassidisch Joodse gemeenschap en gezin. Op 23-jarige leeftijd verliet Chani een gearrangeerd huwelijk en begon als alleenstaande ouder aan een reis van zelfontdekking.
Chani biedt therapie voor individuen, koppels en gezinnen. Ze is vooral bedreven in het werken met individuen die zijn opgegroeid in geisoleerde en/of fundamentele religieuze gemeenschappen die worstelen met de resterende afdruk van dogma's uit de vroege kindertijd. Chani heeft veel samengewerkt met ex-ultraorthodoxe joodse, ex-mormoonse, ex-islamitische en ex-fundamentele christenen.
Chani creëerde het Family Justice-programma bij Footsteps, dat advocaten en therapeuten traint over hoe ze het beste ondersteuning kunnen bieden aan personen met kinderen die geïsoleerde en/of fundamentele gemeenschappen verlaten.
Chani faciliteerde 13 jaar lang een maandelijkse steungroep voor LGBTQIA-vrouwen in NYC. Ook leidde en faciliteerde zij meer dan 7 jaar weekendretraites voor LGBTQIA-individuen en gezinnen.
Tegenwoordig is Chani een spiritueel leider, leraar, coach en counselor, die persoonlijke ontwikkeling, spiritueel leren en eeuwenoude wijsheid combineert om cursussen en ceremonies te creëren die gastvrij en betekenisvol zijn voor alle mensen. Zij combineert de ontdekkingen van haar persoonlijke groei met de oude leringen uit de Joodse traditie die zo'n betekenisvol onderdeel van haar jeugd waren.
Chani werkt met mensen die te kampen hebben met trauma's uit het verleden, of het nu religieus, seksueel misbruik of iets anders is. Ze begrijpt de impact die trauma heeft op de hersenen en het lichaam, en dat het elk aspect van het dagelijks leven kan beïnvloeden, zelfs jaren later. Chani helpt cliënten om een leven op te bouwen voorbij de beperkingen die ze zijn tegengekomen.
Chani is te zien in de indrukwekkende documentaire 'One of Us' over het verlaten van de chassidische traditie, je familie en gemeenschap. Ze woont in New Jersey niet ver van NYC, samen met haar vrouw.
ds. Geertje de Vries
Protestantse Kerk (PKN)
ds. Evelijne Swinkels-Braaksma
Vrijzinnig predikant, sinds kort PKN
Annemarieke Meelker
Apostolisch Genootschap
20 mei 2023 (onder voorbehoud)
Over ds. Geertje de Vries
Geertje is geboren op de Veluwe in een gereformeerd nest. na de middelbare school ging ze theologie studeren in Kampen. Daarna werd ze predikant in diverse gemeentes, eerst binnen de Gereformeerde Kerken, daarna in de Protestantse Kerk in Nederland.
Van 2004 tot en met 2015 werkte ze in het theologie-onderwijs. In 2008 promoveerde ze op een proefschrift over het kijken naar beeldende kunst als aanjager van levensbeschouwelijke gesprekken. Daarna werd ze docent, onder meer aan de opleiding Godsdienst Pastoraal Werk aan hogeschool Inholland. Daar gaf ze onder meer les aan imams, kerkelijk werkers, godsdienstdocenten en joods pastoraal werkers in opleiding. Ook was ze betrokken bij EPIL, een interreligieuze leergang voor studenten uit verschillende landen van Europa. Momenteel werkt ze als predikant van de Waddengemeente op Texel.
Over ds. Evelijne Swinkels-Braaksma
Ik ben Remonstrants predikant, was van 2015 tot 2020 werkzaam bij de Vrijzinnigen Baarn en Soest. Sinds het najaar van 2020 ben ik de vaste predikant van de Protestantse Sint Maartenskerk in Ophemert.
Ik studeerde in Leiden Godgeleerdheid en Klassieke Talen en was vele jaren docent Levensbeschouwing, Grieks en Latijn. In 2001 startte ik mijn eigen praktijk als freelance trainer en begeleider in (opdracht van) verschillende organisaties en instellingen. Aandachtsgebieden zijn persoonlijke ontwikkeling, communicatie, leiderschap en zingeving.
Van 2011 tot 2014 volgde ik de kerkelijke opleiding aan het Remonstrants Seminarium.
Ik zie de ontmoeting als ‘moeder van alle interventies’ en inspireer graag met vragen, verhalen en gedichten. Inmiddels verschenen drie dichtbundels van mijn hand: ´Als mijn piano wil ik zingen´, ‘Rafelranden van licht’ en ‘Heimwee naar het Wad’.
Samen met mijn zoon reis ik het land door met onze poëzie- en muziekvoorstelling ‘Manna voor de ziel.
Over Annemarieke Meelker
Sinds januari 2012 als districtverzorger verbonden aan het Apostolisch Genootschap. Het Apostolisch Genootschap is een plaats voor religieus-humanistische zingeving. We voelen de verantwoordelijkheid zin te geven aan ons leven.
Ons ideaal is om liefdevol om te gaan met elkaar en de wereld. Om waarden als compassie, solidariteit en duurzaamheid in praktijk te brengen. De basis daarvoor is het geloof dat alles voortkomt uit dezelfde oorsprong. De kracht waaruit alles is ontstaan, zit ook in mensen. We voelen de verantwoordelijkheid die kracht tot uitdrukking te laten komen in liefdevol handelen.
Als ik het woord God gebruik, doe ik dat om een naam te geven aan het onzegbare. Aan de onbegrijpelijke oerkracht waaruit alles is voortgekomen en die zich in ons manifesteert als vermogen een liefhebbend mens zijn of opnieuw te worden.
Een speciaal plekje in mijn denken en doen heeft empowerment. In het project Vrijbaan Empowerment actief betrokken geweest bij het verzamelen, ontwerpen en bewerken van trainingsmodules en de invoering van de methodiek in organisaties.
Oorspronkelijk opgeleid als psychiatrisch en algemeen verpleegkundige en leraar verpleegkunde en omgangskunde. Daarna ontwikkeld in coaching en training en na een vraag lekenverzorger in het apostolisch genootschap te worden, nu fulltime bezig met inspiratie, verdieping en nabijheid met het oog op religieus-humanistische zingeving.
Christian van Zitteren
Rooms-Katholieke kerk
21 mei 2023 (onder voorbehoud)
Al van jongs af aan was ik enorm nieuwsgierig. Alles wilde ik weten, begrijpen en proberen. Deze zoektocht naar het grote ‘hoe en waarom’ bracht me enerzijds naar de natuurwetenschappen en geschiedenis, en anderzijds naar literatuur, muziek, filosofie en theologie. Na enkele jaren architectuur en Nederlands gestudeerd te hebben, studeerde ik uiteindelijk af als theoloog/kerkhistoricus aan de Radboud Universiteit Nijmegen en bleven in mijn vrije tijd sterrenkunde/kosmologie, literatuur/poëzie en klassieke muziek mijn hongerige geest voeden.
Na enkele jaren als parochiepriester verliet ik de rooms-katholieke kerk en ging ik aan de slag als onafhankelijk geestelijk begeleider en ritueelbegeleider voor mensen met zeer diverse achtergronden. Sinds 2009 werk ik als geestelijk verzorger voor een grote zorgorganisatie. Daarnaast werd ik opgeleid tot verlies- en rouwtherapeut aan de Sociale Academie Utrecht.
Als voorganger ben ik gewend om diverse levensbeschouwelijke tradities met elkaar te verbinden, zoals ik altijd op zoek ben naar het verbindende onderliggende fundament. Mijn eigen spiritualiteit laat zich misschien het beste omschrijven als christelijk pantheïstisch, waarbij de Drie-Eenheid voor mij staat voor eenheid en verbondenheid met de kosmos (Vader God), ethisch handelen en compassie met alles wat leeft (Christus de Zoon) en inspiratie, scheppingskracht, vreugde en moed (de heilige Geest).
Ik kan gepassioneerd vertellen en lesgeven over wat mij bezielt, of dat nu (kerk)geschiedenis is, mystiek, kunst, ethiek, kosmologie of ruimtevaart. Daarnaast ben ik vooral een aandachtige en analytische luisteraar.
Rev. Mpho Tutu van Furth
Anglicaans priester, theoloog, schrijver en kunstenaar
Ubuntu, Vergeving & Verzoening
16/17 december 2023
Als jongste dochter van aartsbisschop Desmond Tutu, wereldberoemd om zijn strijd voor mensenrechten in zijn land, maakte Mpho Tutu van Furth van heel dichtbij de apartheid mee, alsook het hele proces van de afschaffing daarvan en het nog altijd voortdurende heelwordingsproces voor heel het Zuid-Afrikaanse volk.
In Washington studeerde zij elektrotechniek, later in Cambridge, MA, werd zij ingewijd tot Anglicaans priester. Ze werkte met vluchtelingen in New York en richtte The Tutu Institute for Prayer and Pelgrimage op. Daarnaast was zij een aantal jaren de directeur van The Desmond & Leah Tutu Legacy Foundation, dat zich inzet voor vrede en gerechtigheid.
Ze trouwde in 2015 de Nederlandse Marceline van Furth, hoogleraar kindergeneeskunde. Dat zorgde ervoor dat de Zuid-Afrikaanse kerk haar dwong haar priesterschap neer te leggen. Echter, haar vader Desmond Tutu, een strijder voor gay-rechten, zegende het huwelijk. Ze woont sindsdien in Nederland samen het haar vrouw.
Wanneer jonge vrouwen floreren, dan floreert de hele wereld. Dat is de kern van Mpho's missie. Zij zet zich in, vooral als 'public speaker', voor het welzijn van en de kansen voor meisjes en jonge vrouwen wereldwijd.
Daarnaast spreekt en onderwijst zij over de Zuid-Afrikaanse humanistische filosofie van Ubuntu; de levensvisie dat 'ik ben, omdat wij zijn'. We zijn met elkaar verweven. Wanneer er schade is ontstaan in ons weefsel, dan dienen we ons in te zetten om het te helen, opdat wij allemaal heel worden. Dat is essentieel voor wie wij zijn.
De vrijzinnige Amsterdamse kerk Vrijburg heeft Rev. Mpho Tutu van Furth in 2022 benoemd tot één van haar predikanten. Thema's waaraan zij aandacht besteed zijn onder meer diversiteit, inclusiviteit, racisme, emancipatie, vergeving, Ubuntu, gelijkheid, geluk, leiderschap, rechtvaardigheid en zingeving.
Interfaith/Interspiritual Minister
Interspiritueel Counselor & Psychotherapeut
Oprichtster One Spirit Interfaith Seminary te New York
Rev. Diane Berke, van het Interfaith Seminary dat het voorbeeld is voor de leergang, zal via een online onderdeel een bijdrage leveren aan ons programma. Wanneer dit zal zijn wordt bekend gemaakt bij aanvang van de serie. Klik op haar naam voor een biografie en foto.