top of page

Natuur- & Inheemse

Religies

clouds-4907646_1920_edited.jpg

Natuur- en Inheemse Religies

Oorsprong & Verhalen

 

Serie 1, Weekend 2

25 & 26 maart 2023

Gastdocenten:

Barbara Driessen & Marian Markelo

De natuur- en inheemse religies zijn in wezen de oorsprong van de menselijke geloofswereld. Zij werden tevens gekenmerkt door het doorvertellen van de verhalen en betekenissen. Vandaar het thema voor dit weekend: Oorsprong & Verhalen. We zullen onder andere stil staan bij onze eigen oorsprong en voorouders, bij de verhalen die bij ons horen. En die ons mede maken tot wie wij zijn. Een mooi thema ook om elkaar wat beter te leren kennen, nu we nog aan het begin van onze gezamenlijke reis staan!

Barbara Driessen komt ons vertellen over de natuurreligies en het sjamanisme vanuit haar eigen persoonlijke ervaringen met onder andere de Hopi-stam uit de Verenigde Staten. Zij zal ons ook meenemen in het begrijpen van het Medicijnwiel, dat in allerlei uithoeken in de wereld voorkomt in de inheemse tradities!

Marian Markelo komt de dag erna vertellen over de Winti-traditie; een Afro-Surinaamse religie, meegebracht tijdens de slavernijhandel vanuit Afrika. Het is dus ook een traditie die in Nederland aanwezig is, vanwege het feit dat Suriname een aantal eeuwen lang een Nederlandse 'kolonie' was en daarna nog enige tijd tot het Nederlandse koninkrijk behoorde. Er wonen veel mensen in Nederland, die oorspronkelijk uit Suriname (en vaak dus oorspronkelijk uit Afrika) komen.

Tevens zal Marian specifiek aandacht besteden aan het slavernijverleden en de gevolgen daarvan, ook nog vandaag de dag. De impact op de mensen die er slachtoffer van waren, alsook op alle mensen in onze samenleving en op de samenleving als geheel, gaat diep en wordt in de Nederlandse cultuur vaak nog onderschat.

bottom of page