clouds-4907646_1920_edited.jpg

Gastdocenten Serie 2

foto Taede Smedes_edited_edited.jpg

Taede Smedes                                  Mythologie & Filosofie

datum wordt spoedig bekend

Dr. Taede A. Smedes (Drachten, 1973) is godsdienstfilosoof en theoloog en werkt als journalist en schrijver. Hij studeerde theologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en werkte daarna aan verschillende universiteiten in binnen- en buitenland. Sinds 2012 werkt hij als freelance journalist en schrijver. Hij is gespecialiseerd in de interactie van theologie en natuurwetenschap, maar publiceerde ook over religieus atheïsme en post-theïsme en over de evolutietheorie als nieuw zingevend verhaal.

Smedes schreef verschillende boeken, waaronder God, iets of niets? De postseculiere samenleving tussen ‘geloof’ en ‘ongeloof’ (Amsterdam University Press, 2016, genomineerd voor het Beste Theologische Boek voor de Nacht van de Theologie), Thuis in de kosmos: Het Epos van Evolutie en de vraag naar de zin van ons bestaan (Amsterdam University Press, 2018). Onlangs verscheen van hem een boek over ufo’s en de vraag naar buitenaards leven: We zijn misschien niet alleen: Ufo’s toen en nu (Walburg Pers, 2022).

                                           

foto Mitzi_edited.jpg

Mitzi Gras

Het Thomasevengelie en hoe lees je een mystieke tekst

datum wordt spoedig bekend

Na een natuurwetenschappelijke studie en verschillende opleidingen op het gebied van integrale pyschologie en duiding van symboliek en beeldtaal, kwam het Thomas evangelie bij toeval op mijn pad. Het was geen liefde op het eerste gezicht maar het bleef mijn aandacht trekken. In 2015 begon ik het intensiever te bestuderen en er dagelijks over te lezen en schrijven. Steeds meer begon het geschrift zijn geheime boodschappen prijs te geven en kregen de teksten betekenis.  Ik begeleid sindsdien jaarlijks twee doorgaande studie groepen en ontwikkelde verschillende oefeningen/ methodieken om de teksten voor anderen toegankelijk te maken. Ook ontwikkelde ik verschillende online cursussen om individueel te studeren. Nog steeds is het Thomas evangelie een dagelijkse bron van inspiratie en wijsheid en blijf ik nieuwe invalshoeken en lagen van betekenis ontdekken.

www.mitzigras.nl

Anne Dijk foto.jpg

Anne Dijk

Islam & Soefisme

datum wordt spoedig bekend

Anne Dijk is religiewetenschapper, islamoloog en Islamitisch theoloog. Ze is oprichter en voorzitter van Stichting Fahm Instituut, docent van diverse Fahm cursussen en retraites, auteur en publiek spreker. In haar dagelijks leven is ze onafhankelijk strategisch adviseur, analist en onderzoeker vanuit het bedrijf Fikr Consultancy. Diverse vormen van dialoog bezigen haar, de verbinding van diversiteit staat daarin centraal. In oktober 2020 publiceerde Berne Media haar boek ‘De verdragen van Mohammed (s.a.w.s.) met de christenen’ – waarin zij naast een vertaling van de verdragen, een pleidooi houdt voor een oprechte dialoog en een inclusieve samenleving. Haar passie is rechtvaardigheid.

wordt spoedig bekend

Derwisj dans

datum wordt spoedig bekend

wordt binnenkort aangevuld

foto Roeland Schweitzer_edited.jpg

Roeland Schweitzer

Taoïsme

20 januari 2024 (onder voorbehoud)

Roeland Schweitzer (Utrecht 1952) is opgeleid als journalist en kunstenaar. Hij probeert  de communicatie tussen mensen te verbeteren met zijn teksten en zijn kunst, sinds 2003 hoofdzakelijk als trainer. Hij exposeert regelmatig en schreef een aantal boeken, waaronder ‘Nooit meer verlegen’ (1993), ‘Onderwatermuziek’ (2009), ‘Presenteren is een feest’ (2011) en ‘de Tao Te Tjing voor kinderen’ (2019). Dit laatste boek maakt deel uit van de Tao website www.tekensvanleven.nlwaar hij sinds 2003 samen met anderen aan werkt. In 2020 is hij gestopt met het geven van presentatietrainingen en is hij vooral nog actief als kunstenaar/schrijver. Recent publiceerde hij het manifest ‘Wees kunstenaar’.

www.schworks.nl

foto Joachim Duyndam.jpeg

Joachim Duyndam

Humanisme

21 januari 2024 (onder voorbehoud)

Joachim Duyndam is emeritus-hoogleraar Humanisme en Filosofie aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht. Hij promoveerde in 1997 op een psychologisch-filosofische studie naar empathie. Sindsdien beweegt zijn onderzoek zich op en vanuit de betekenisvelden van mimesis: voorbeeldfiguren, empathie, geestelijke weerbaarheid, potentieel lichaam – en dat allemaal in relatie tot humanisme.

Lees hier wat hij schrijft over de rol van het Humanisme in de ontwikkeling van de Interspiritualiteit en van de wereldreligies.

foto Hendriet.jpg

Hendriet de Feijter - Gritter (1950)

Cursus in Wonderen

9 maart 2024 (onder voorbehoud)

Spiritualiteit is in mijn hele leven aanwezig geweest. Aanvankelijk niet bewust, maar naderhand ben ik gaan begrijpen dat ik momenten van totale eenheid heb ervaren.

Ik ben Protestants opgevoed (Gereformeerd Synodaal). De kerk zelf was niet zozeer de plek waarin ik spiritualiteit heb beleefd. Het was meer in de natuur. Ik heb dan ook geen belijdenis gedaan op de gebruikelijke leeftijd van 18 jaar.

 

Wel heb ik me o.a. beziggehouden met transcendente meditatie en de leer van Avatar Da Free John /Adi Da Samraj. Op mijn dertigste volgde ik de 2-jarige opleiding Mens en Arbeid aan de Hogeschool van Amsterdam waar ik ook in aanraking kwam met de techniek van het co-counselen en kinesthetische oefeningen. Toen ontstond mijn spirituele bewustwording, wat ik religieus/kerkelijk vertaalde. Ik ben actief geworden in de kerk als jeugdouderling en voorzitter van de kerkenraad. 

Zo rond mijn veertigste heb ik cursussen gevolgd op het gebied van transformatie van mens en organisatie. Na een auto-ongeluk, waardoor ik uiteindelijk in de WAO raakte,  kwam ik in aanraking met de Cursus in Wonderen. Het was net of al mijn spirituele inzichten bij elkaar kwamen (1995).

Voor mij is de essentie van de Cursus in Wonderen:

Leven vanuit vrede kan door te kiezen voor non-dualiteit. Hierin passen de woorden, maar vooral de beleving van Liefde, eenheid en verbinding.

'A Different Perspective' on Bert Barten

'A Different Perspective' on Bert Barten

Video afspelen

Bert Barten

Spiral Dynamics

10 maart 2024 (onder voorbehoud)

Biografie volgt nog

foto David_edited.jpg

Rev. David Wallace 

Interfaith/Interspiritueel Voorganger & Ritueelbegeleider,

Interspiritueel Counseler, Docent & (gepensioneerd) Dean

aan het One Spirit Interfaith Seminary te New York

Vrijdag 5 t/m zondag 7 april

of vrijdag 12 t/m zondag 14 april 2024

Rev. David Wallace is onlangs met pensioen gegaan als decaan en senior leraar voor het One Spirit Interfaith Seminary in New York City, en is een faculteitslid voor het spirituele programma van het Rowe Center in Massachusetts en is actief als ritueelbegeleider en spiritueel counseler. Hij is afgestudeerd aan het St. John's College in Santa Fe, NM, en is sindsdien een levenslange student van de 'grote boeken' van de filosofie en archetypische psychologie. Rev. Wallace biedt onderwijs en retraites op spirituele locaties over de hele wereld en is gespecialiseerd in poëtica, contemplatieve beoefening en de (mystieke) wijsheidsteksten van zowel de oosterse als de westerse tradities.

 

Voorafgaand aan zijn werk in interspirituele/interreligieuze dienstbaarheid en onderwijs, had David een uitgebreide carrière in de uitgeverswereld en marketing. Ook was hij de schepper van de twee bekroonde galerieën The Enchanted Forest en After the Rain in de populaire wijk Soho in New York City. 

Als één van de meest populaire docenten van het One Spirit Interfaith Seminary te New York en bekend om zijn diepe en gepassioneerde manier van lesgeven, hebben zijn recente seminars over de Tao Te Ching, de gnostische evangeliën van Thomas en Maria, De Wolk van het Niet-Weten en de Upanishaden een wereldwijd publiek getrokken. Hij werkt momenteel aan een boek en deelt een huis in de Berkshire Mountains met zijn partner, senior Kripalu-leraar Jurian Hughes, en hun geliefde hond Smitty.

Rev. Diane Berke

Interfaith/Interspiritual Minister

Interspiritueel Counselor & Psychotherapeut

Oprichtster One Spirit Interfaith Seminary te New York

Ook in serie 2 zal Rev. Diane Berke van het Interfaith Seminary dat het voorbeeld is voor de leergang, via een online onderdeel een bijdrage leveren aan ons programma. Wanneer dit zal zijn wordt bekend gemaakt bij aanvang van de serie. Klik op haar naam voor een biografie en foto.

www.1spirit.org