top of page

De staf

clouds-4907646_1920_edited.jpg

De gehele leergang wordt begeleid door een klein team van docenten/mentoren. Zij zijn alle lesdagen aanwezig en verzorgen de programma-onderdelen om de gastlessen heen. Bij hen kun je ook terecht met tussentijdse vragen. Ze stellen zich hier aan je voor:

DSC_2716 b!.JPG

Joan Elkerbout (1970)

oprichtster van deze leergang

interspiritueel/interreligieus voorganger & counseler

tevens maatschappelijk werkster, therapeut & trainer

De mooie stad Leiden, waar mijn voorouders eeuwenlang vandaan kwamen, is ook mijn geboortestad. Mijn vader was (een vrij progressief en vrijzinnig) dominee en als gevolg daarvan woonde ik op vele plekken verspreid over het land. Ik ben inmiddels neergestreken in Eindhoven en woon op een bijzonder mooi plekje in een oud klooster, samen met mijn drie katjes Mazzel, Diwali en Joani. 

 

Geloof werd mij met de paplepel ingegoten, alsook het gevoel voor teksten en de dieperliggende betekenissen, gebeden, rituelen en een leven vanuit liefde en compassie. Als kind al vond ik vooral de boeken van mijn vader die te maken hadden met pastoraat en psychologie uiterst interessant en was dan ook met regelmaat te vinden in zijn studeerkamer om erin te lezen. Ik koos dan ook voor de psychologie als vak, dus volgde ik de studie tot maatschappelijk werkster. Beseffend dat ik te eigenWijs was voor dat werkveld en gedreven door mijn wens om iets te willen starten specifiek over de gevolgen van pesten voor de slachtoffers (ingegeven door mijn eigen jeugdervaringen), startte ik aansluitend op mijn afstuderen een eigen praktijk over dit thema. Ik gaf individuele begeleiding, verzorgde lotgenotenweekenden en gaf lezingen en trainingen.

 

Na dit jarenlang gedaan te hebben kwam het verlangen op om meer te doen met de spirituele kant van mijn karakter. Na wat omzwervingen kwam ik uit bij het One Spirit Interfaith Seminary te New York. Een intensief vormingsproces en opleiding tot 'Interfaith/Interspiritual Minister' (interreligieus/insterspiritueel voorganger), waarbij in ondergedompeld werd in de mystieke wijsheid van de wereldreligies en andere wijsheidstradities. Dat was werkelijk thuiskomen voor mij en het heeft mijn leven veranderd en verrijkt. 

Na mijn afstuderen in 2009 ontstond al spoedig het verlangen om iets soortgelijks hier in Nederland op te starten. Daar ben ik toen ook mee gestart. Het voornemen was uiteraard om dit verder uit te bouwen, ware het niet, dat ik in 2012 zeer ernstig ziek bleek te zijn. Die tijd heeft mijn leven op zijn kop gezet en ik kon niet anders dan te stoppen met deze (en al mijn) onderneming(en). Het verlangen bleef echter bestaan...

Inmiddels gaat het goed met mijn gezondheid, ben ik goed hersteld en heb ik het vermogen gehad om de verborgen kracht en wijsheden van en door de donkere tijd die achter mij ligt voor mezelf ten goede in te zetten. En daarmee kwam er ook weer innerlijke ruimte en energie om mij opnieuw te laten leiden door dat grote verlangen. Deze leergang, die dus in mijn hart verankerd ligt, is daar het gevolg van. Het heeft zijn vorm gekregen met het One Spirit Interfaith Seminary te New York als voorbeeld!

P.S. Inmiddels heb ik ook mijn onderneming en praktijk voor slachtoffers van pesten weer nieuw leven ingeblazen: Speelplaats voor de Ziel 

 

Opleidingen en trainingen:

  • MBO-Agogisch Werk

  • HBO - Maatschappelijk Werk & Dienstverlening

  • One Spirit Interfaith Seminary te New York

  • Wisdom University in de VS (verschillende modules) (heet nu Ubiquity University)

  • Voice Dialogue

  • Practitioner en Master Practitioner NLP

  • Cursussen, seminars, workshops en retraites over coaching, creatieve therapie, familie-opstellingen, het Enneagram, Transactionele Analyse, weerbaarheid en omgaan met grenzen, Ericksoniaanse hypnose, mystiek, Advaita Vedanta, etc.

Karin portret_edited.jpg

Karin van Vlerken (1958)

(inter)spiritueel/interreligieus voorganger

& vrijwilligster

Ik ben geboren in Eindhoven. Als kind was ik nogal verlegen en dat ging ik over mezelf ook geloven. Gelukkig heeft het leven mij uitdagingen gegeven om anders over mezelf te gaan denken en uit te groeien tot wie ik nu ben.

Mijn ouders waren katholiek; ik dus ook. Het zijn mijn spirituele wortels die ik nog steeds heel waardevol vind. Hoe kun je leven zonder je wortels? Wel denk ik er genuanceerd over.

Mijn zoon is inmiddels een volwassen persoon van 28 jaar en heeft het nest al lang verlaten. Toch gaat zijn welzijn maar zeer ter harte. Daarnaast is er altijd wel een kat in mijn leven geweest. Ik kijk met verwondering hoe mijn kat Minoes In het leven staat.

Ik ben mijn leven lang bezig geweest met creatieve uitingen. Eerst met bloemen: tegenwoordig vooral met verf, met name acryl pouring vind ik leuk en spannend om te doen.

 

Ik heb vrijwilligerswerk gedaan bij de cliëntenparticipatie van de gemeente en Vluchtelingenwerk. Tegenwoordig ben ik gastvrouw bij een creatief centrum en verzorg ik samen met een aantal andere vrijwilligers ontspannende en creatieve middagen voor senioren.

In 2011 hoorde ik toevallig over de initiatieven die Joan aan het ontwikkelen was; een voorloper van deze leergang. Daaraan ben ik deel gaan nemen en het heeft mijn leven een andere draai gegeven. Of misschien beter gezegd: Er zijn dingen naar de oppervlakte gekomen die al in mij sluimerden. Soms voelde ik me geraakt tot in mijn diepste kern. Met name Boeddhistische principes spelen een rol in mijn leven van elke dag. Het is een mooi en uniek pad om te gaan.

Joan Elkerbout bio
bottom of page