top of page
clouds-4907646_1920_edited.jpg

Gastdocenten Serie 3

Nadia met paard en pony_edited.jpg

Nadia Claassen (1969) *

Coaching met paarden (Paarden als Spiegel)

wordt bij aanvang van Serie 3 gepland

Nadia Claassen is een expert op het gebied van paardengedrag en in het trainen van paarden. Daarnaast heeft zij zich geschoold in de psyche en de manier van leren van de mens.

​

Paarden zijn haar passie. Als kind van 5 jaar zat zij al tussen de paarden. Zoals velen is zij begonnen met manegelessen. Zij kreeg de “moeilijke” paarden, die zij opleidde voor de verkoop. Op haar 19e jaar kocht zij haar eerste paard en zo begon haar wedstrijd carrière. Vervolgens behaalde zij haar paardrijd instructeurs diploma en heeft zich de trainingsmethode van Pat Parelli eigen gemaakt.

​

Sinds 1999 verdiept Nadia zich in de psyche en de manier van leren van de mens zo heeft ze opleidingen als NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren) EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing (trauma therapie) en Systemische opstellingen gevolgd.

Nadia heeft bij meerdere maneges gewerkt, daar verzorgde ze de groepslessen, particulieren gaf en geeft ze privé lessen. In ‘het land van ooit’ werkte zij als paardacteur, naast het acteren te paard verzorgde en trainde zij de paarden. Bij de zorgboerderij annex manege waar zij werkte was haar taak het verzorgen van de lessen en het begeleiden van de dagbesteding (verzorging en training van de paarden samen met de cliënten). Momenteel is haar aandacht volledig gericht op het coachen met paarden.

​

Nadia is niet een gastdocent die een les komt verzorgen tijdens één van de weekenden, maar de studenten gaan in kleine groepjes gedurende Serie 3 naar haar toe. Er wacht je daar een bijzondere ervaring, waarin je Nadia's paarden zal ontmoeten en zij zullen je meer vertellen over je kwaliteiten wat betreft leiderschap, ruimte innemen en zelfvertrouwen.

foto Christine Pannebakker_edited.jpg

Christine Pannebakker

Schrijfster & Journalist

Workshop Inspirerende Teksten Schrijven

Christine Pannebakker is schrijfster, journaliste en columniste. Ze zette zeven bestsellers op haar naam, waaronder Wie ben ik, Vrouwenpower en De maagd is terug. Ook organiseert ze twee keer per jaar het traject Schrijf Geschiedenis; want waarom zou je krabbelen in de kantlijn als je bent geboren om geschiedenis te schrijven? Ze reisde de wereld af op zoek naar de vlam van inspiratie. Ze sprak de goeroes en de goden. Een ding hadden ze gemeen: de moed om hun brandend verlangen te leven.

Hier volgt nog informatie over:

ds. Ferdinand Borger

predikant en regisseur

Workshop Voorgaan en Voordragen

Vivienne Westerhoud foto_edited.jpg

ir. Vivienne Westerhoud

bioloog, bedrijfskundige & ondernemer

De kunst van het ondernemerschap

In 1966 werd ik geboren in Duitsland uit Amsterdamse ouders. Ik groeide daarna op in Suriname en verhuisde rond mijn elfde naar Israël en later Syrië. Tijdens mijn studie biologie en bedrijfskunde aan de Wageningen Universiteit, deed ik mijn stage in Indonesië. Tussendoor woonde ik in Nederland vooral op de Veluwe. Overal waar ik woonde waren het de natuur en de mensen, die mij boeiden. En vooral ook wat die mensen geloven.

​

Ik verdiepte me een beetje in de theorie van verschillende godsdiensten, maar meer nog probeerde ik te achterhalen hoe mensen hun geloof beleefden. Welke kracht zij daaruit putten. Dat vind ik het meest fascinerend, omdat we daarin allemaal op elkaar lijken. Als mensen me vragen wat ik geloof, dan zeg ik graag: ‘alles’.

​

De afgelopen 20 jaar ben ik online ondernemer. Ik schrijf (web)teksten en persberichten en verzorg content marketing voor mijn klanten. Ik deel veel praktische informatie voor ondernemers via mijn website www.haareigenzaak.nl. Zoals starten met je eigen bedrijf en hoe je aan klanten komt. Naast deze feitelijke kennis over het ondernemerschap, is er een belangrijke succesfactor, die ik graag met je wil delen: ‘geloven in jezelf en dat laten zien aan de wereld’. Daarmee staat of valt jouw succes als ondernemer.

foto Wilma van Casteren.jpg

Wilma van Casteren - van Boxtel (1960)

Uitvaartverzorgster

Wat komt er kijken bij een uitvaart

Wilma is altijd werkzaam geweest in de zorgsector. Begonnen als personeelsmanager in een algemeen streekziekenhuis, kwam zij in 1995 in dienst bij de zusters Franciscanessen van Oirschot.

​

Bij deze religieuzen kwam ze thuis in een warm bad en raakte geïnspireerd door de Franciscaanse spiritualiteit en heeft zich, o.a. door het volgen van diverse opleidingen en cursussen, hier verder in verdiept. Later heeft Wilma een opleiding tot stervensbegeleider gevolgd, waarna zij verantwoordelijk werd voor het ‘geestelijk welzijn’ van de religieuzen. De gesprekken met zusters in de laatste fase van hun leven en de voorbereiding en uitvoering van de uitvaarten vormden de inhoud van haar functie.

 

Op gepaste afstand, voelbaar nabij

Bijna 20 jaar heeft ze gewerkt bij de congregatie, waarna ze zich meer wilde verdiepen in het zo persoonlijk mogelijk vormgeven van uitvaarten. Door haar opleiding en ervaring kon Wilma zich onderscheiden als uitvaartondernemer:

​

Door het organiseren van een persoonlijke uitvaart (uitvaartbegeleiding), het vinden van de juiste woorden (ritueel- of woorddienstbegeleiding) en bij het verwerken van emoties (stervensbegeleiding).

​

Wilma concentreert zich in haar werk vooral op het bieden van warmte, betrokkenheid, ritme en rust. Dat geeft overzicht en vertrouwen in de emotionele en hectische periode, die aanbreekt als iemand overlijdt. De pijler waarmee Wilma werkt: persoonlijke aanpak, oprechte aandacht en betrokkenheid zorgen ervoor dat mensen zich snel bij haar op hun gemakt voelen. En vooral door ‘er te zijn en te luisteren áchter de woorden’.

 

Aandacht voor naasten

Wilma vindt dat je als uitvaartverzorger zeker ook oog dient te hebben voor de ‘naasten’. Ook zij kunnen zich eenzaam voelen, vragen hebben of worstelen met emoties. Samen zoeken naar woorden, muziek en rituelen geven het afscheid vorm; wat een eerste stap is om verdriet en gevoelens van verlies te kunnen gaan verwerken.

​

foto Stéphanie Beijnes_edited.jpg

Stéphanie Beijnes, verbindt, steunt, inspireert en geeft helder inzicht in de dynamiek van rouw, verlies en transitie. Zij verweeft actuele kennis en onderzoek met de casuïstiek uit haar werk. Al ruim 10 jaar begeleidt zij individuen, gezinnen en teams bij het verlies van een dierbare, werk, relatie of gezondheid. Daar reikt zij handvatten voor aan ook met haar methode ‘Het Kompas’. Zij heeft deze methode vanuit een nieuw paradigma op rouw ontwikkeld en is auteur van het boek ‘Kompas, navigeren met verlies.’ Zij is oprichter en kerndocent van de post-HBO Verlieskunde.

 

Zij zegt: "Mensen hebben enorm veel veerkracht, de kunst is om jezelf beter te leren kennen. In essentie ontstaan problemen als pijn vermeden wordt met overleven, vechten/vluchten/bevriezen. Alle verlies verandert als het echt gezien wordt. Het vraagt alleen wel moed alles te willen zien.

 

‘Balans vind je niet stapsgewijs, maar in de beweging. Je kunt de richting van de wind niet veranderen, wel de stand van je zeilen.’  

​

CV

  • Kerndocent en oprichter van de post-bachelor HBO Verlieskunde bij HBO- Drechtsteden.

  • Verlies & Verder, therapeutische praktijk voor verlies en rouw.

  • Trainer bij veranderingsprocessen bij organisaties o.a. voor Humanitas, VeranderVerzuim en SVTP.

  • Adviseur bij Stichting Landelijk Steunpunt Verlies en de Dearly

  • Auteur van het boek 'Het Kompas, navigeren met verlies.’

foto David_edited.jpg

Rev. David Wallace

Interfaith/Interspiritueel Voorganger & Ritueelbegeleider,

Interspiritueel Counseler, Docent & (gepensioneerd) Dean

aan het One Spirit Interfaith Seminary te New York

Vrijdag 12 t/m zondag 14

of vrijdag 19 t/m 21 april 2024

Rev. David Wallace is onlangs met pensioen gegaan als decaan en senior leraar voor het One Spirit Interfaith Seminary in New York City, en is een faculteitslid voor het spirituele programma van het Rowe Center in Massachusetts en is actief als ritueelbegeleider en spiritueel counseler. Hij is afgestudeerd aan het St. John's College in Santa Fe, NM, en is sindsdien een levenslange student van de 'grote boeken' van de filosofie en archetypische psychologie. Rev. Wallace biedt onderwijs en retraites op spirituele locaties over de hele wereld en is gespecialiseerd in poëtica, contemplatieve beoefening en de (mystieke) wijsheidsteksten van zowel de oosterse als de westerse tradities.

 

Voorafgaand aan zijn werk in interspirituele/interreligieuze dienstbaarheid en onderwijs, had David een uitgebreide carrière in de uitgeverswereld en marketing. Ook was hij de schepper van de twee bekroonde galerieën The Enchanted Forest en After the Rain in de populaire wijk Soho in New York City. 

​

Als één van de meest populaire docenten van het One Spirit Interfaith Seminary te New York en bekend om zijn diepe en gepassioneerde manier van lesgeven, hebben zijn recente seminars over de Tao Te Ching, de gnostische evangeliën van Thomas en Maria, De Wolk van het Niet-Weten en de Upanishaden een wereldwijd publiek getrokken. Hij werkt momenteel aan een boek en deelt een huis in de Berkshire Mountains met zijn partner, senior Kripalu-leraar Jurian Hughes, en hun geliefde hond Smitty.

Rev. Diane Berke

Interfaith/Interspiritual Minister

Interspiritueel Counselor & Psychotherapeut

Oprichtster One Spirit Interfaith Seminary te New York

​

Ook in deze laatste serie over interreligieus/interspiritueel ritueelbegeleiden zal Rev. Diane Berke, van het Interfaith Seminary dat het voorbeeld is voor de leergang, via een online onderdeel een bijdrage leveren aan ons programma. Wanneer dit zal zijn wordt bekend gemaakt bij aanvang van de serie. Klik op haar naam voor een biografie en foto.

www.1spirit.org

​

Stéphanie Beijnes

Trainer, auteur, opleider, spreker & therapeut

Omgaan met Verlies & Rouw

Nadia
Christine Pannebakker
Ferdinand Borger
Wilma van Casteren
Stéphanie Beijnes
David
Diane
Viviënne
bottom of page